31 triků jak zpevnit tělo a necedit při tom pot

12.11.2010 02:39

 Pohyb je doslova zázrak. Vykouzlí pěknou figuru, zpomalí stárnutí a ještě nás podaruje pocity štěstí. Že bolí. Ne vždy je to pravda. Přesvědčte se sami.

 

 

Pověra, že tuk se začíná spalovat až po 30 minutách cvičení, už neplatí. V boji proti nadbytečným kilogramům se počítá každý dřep. Proto jsme pro vás posbírali osvědčené rady, jak se dá účinně zlepšovat figura i v kalupu všedního dne. Pusťme se tedy do toho.

 

1. Chcete mít pěkné ploché bříško. Kdo by nechtěl. Tak se postavte pěkně zpříma a pupík vtáhněte. Počítejte do tří a povolte. Opakujte nejméně desetkrát. Cvičit můžete klidně i při čekání na autobus, aniž by si toho někdo všiml.

 

2. Stejný trik použijte na zadeček.Při čekání ve frontě stahujte hýžďové svaly a po třech  vteřinách povolujte. Až nakoupíte v pekárně, můžete si totéž zopakovat u řezníka.

 

3. Rozehřejte svaly hned po probuzení. Zůstaňte v posteli o chvilku déle a protahujte končetiny a trup jako kočka. Opakujte celé pětkrát.  

 

4. Pro pěkné poprsí sepněte dlaně jako při modlitbě a začněte je proti sobě tlačit. Vydržte pět vteřin a uvolněte. Opakujte desetkrát.

 

5. Máte práci v kuchyni. Procvičte nohy od lýtek až po hýždě. Vypněte se na špičky,chvíli se na nich udržte a pak sklouzněte zpět do normálního postoje. Tento cvik je i výbornou  prevencí proti křečovým žilám.

 

6Pořiďte si krokoměr. Můžete si pak zjistit, jestli uděláte více než 8000 kroků denně, což už představuje pěknou tréninkovou dávku. Přístroj se dá koupit ve zdravotnických a sportovních potřebách a stojí od 300 Kč.

 

7. Máte v předsíni stoličku? Výborně, tak ji využívejte nejen jako pomoc při obouvání. Kdykoliv půjdete okolo, vystupte na ni patnáctkrát levou a pak patnáctkrát pravou nohou.

 

8. Otevřete si okno a opřete se o rám. Pak zvedněte napnutou pravou nohu. Švihněte s ní doprava a doleva a položte. Pokračujte s levou nohou, a tak stále dokola.Než zjistíte, co je venku nového, budete mít procvičené všechny svaly dolní poloviny těla včetně podbřišku.

 

9. Vsedě u stolu, a může to být klidně v práci, propínejte chodidla a lýtka. Střídejte  rytmicky levou a pravou nohu.

 

10. Položte se na podlahu, pokrčte nohy a lýtka opřete o postel nebo sedačku. Nejdříve si pěkně narovnejte záda, pak zvedněte pánev co nejvýše. Napočítejte do deseti a pak se zase položte. Cvik je dobré zvládnout desetkrát, ale zpočátku vám to asi nepůjde.

 

11. Natáhněte se na podlahu celá a zvedejte nohy za hlavu. Necvičte hekticky. Nepomůže vám to. Naopak. Čím pomalejší je pulz a čím déle cvičení trvá, tím víc  se spálí tuku, což platí i pro všechna ostatní cvičení.

 

12. Na víkend si naplánujte výlet na kole. Neberte s sebou manžela, ale raději kamarádku. Nebudete nikam pospíchat. Což neznamená, že nezhubnete. Dvě hodiny líné jízdy vydají za 30 minut dřiny v posilovně. No vážně.

 

13. Proti celulitidě pomůže zvláštní druh chůze. Udělejte tři normální kroky a pak jeden mohutný výpad. A pak zase tři plus jeden. Je to výborný trénink, který vyhlazuje svalstvo stehen a zabraňuje tvoření pomerančové kůže.

 

14. Jdete ven se psem? Zkuste novou hru. Nejprve 10 minut pomalu běžíte, pak na tři  minuty prudce zrychlíte tempo. A zase zpomalíte. Opakujte dokud vám budou stačit síly. Asi vás potěší, že tuky se spalují i v oné klidné fázi pohybu.

 

15. Máte toho dost a chcete se na chvíli posadit na lavičku nebo židli? Proč ne, alenesmíte zcela dosednout, hned se zvedněte a znovu jakoby se posaďte. Opakujtedesetkrát, posílíte tím hýžďové a stehenní svaly.

 

16.  Nevybírejte schránku pohodlně při cestě domů, ale dejte si tu práci a vraťte se tam zpátky, až si v předsíni odložíte. A vezměte to klusem.

     

17. Zapomeňte na program pro šetrné praní v pračce a tentokrát si své choulostivějšíprádlo přemáchněte v ruce. Pak narovnejte záda, vypněte ruce vzhůru, spojte je propletenými prsty a obraty do stran uvolněte ztuhlé svalstvo.

 

18. Vytíráte? Výborně. Pokaždé, když budete máchat hadr, udělejte u kbelíku pět dřepů. Budete mít nohy jako srnka.

 

19. Sevřete oběma rukama smeták,opřete se o něj a vypněte se na špičky. Opakujtepatnáctkrát.

 

20. Až vytáhněte kuchařskou knihu, abyste se inspirovala, co uvařit k večeři, neuklízejte      ji hned zpátky. Posaďte se na podlahu, popadněte kuchařku do natažených rukou a   přetáčejte se zleva doprava. Pomáhá to k pěknému pevnému bříšku. Stejně tak můžete  použít jinou zátěž, třeba láhev balené vody nebo žehličku.

 

21. A ještě jednou se posaďte, tentokrát na židli. Zapřete ruce v bok a svižně se otáčejte      ze strany na stranu. Znovu jste zapracovali na pěkné štíhlé linii.

 

22. Neposílejte s odpadky děti. Skočte k popelnici sami a zapomeňte na výtah.

 

23. Zatancujte si. Když vám zbude chvilka, odolejte pokušení svalit se na pohovku, pusťte si rádio nebo vaše oblíbené CD a tancujte. Nemusíte předvádět kdovíjaké kreace,jde spíš o to, aby vás pohyb těšil a byl rytmický. Vsaďte se, že vás přejde špatná nálada a začnete se smát. A pokud jde o hubnutí – procítěný tanec zapojí do pohybu většinu svalů našeho těla, což potřebujete.

 

24. Sbírání ručníků a povlečení ze šňůry  je skvělou příležitostí pro posilování svalů na   rukou a hrudi. Chyťte ručník za vzdálenější okraje, zvedněte ruce nad hlavu a snažte se ho přetáhnout tu na pravou, pak na levou stranu zatímco druhá klade odpor. Opakujte dvacetkrát.

 

25. Vyžehlenou cíchu složte a uchopte oběma rukama. Předpažte a udělejte pět dřepů. S dalším kusem vyžehleného prádla zopakujte.

 

26. Bolí vás záda? Stoupněte si ke kuchyňské lince, a to do takové vzdálenosti, abyste se mohli předklonit a napnuté ruce zapřít o její okraj. Pak kmitejte trupem nahoru a dolu a vnímejte, jak se záda postupně zbavují napětí.

 

27. Ještě něco na pevné bříško. Zaujměte stejnou pozici jako u předchozího cviku. Nekmitejte, jen vší silou stahujte břišní svaly, jako byste se snažili břichem zvednout záda. Opakujte desetkrát a kdo zvládne, i dvacetkrát.

 

28. Až uklidíte čisté nádobí, chyťte utěrku každou rukou za jiný konec, vzpažte a dělejte úklony do stran. Dejte pozor, aby utěrka zůstala napnutá a abyste se při pohybu nepředkláněli. Zapracujete tím na štíhlejším pase a pevnějším bříšku a zádových svalech. 

 

29. Předpažte opět s napnutou utěrkou a rytmicky zvedejte kolena do stejné výše. Opakujte s každou nohou desetkrát. Zabrat dostávají problematické partie na zadečku a stehnech.

 

30. Opřete se dlaněmi o zeď ze výši ramen. Pak mírně zanožte pravou nohu a jemně sní kmitejte. Brzy ucítíte, jak je to účinný cvik pro hýžďové svalstvo. Opakujte dvacetkrát, pak nohu vyměňte.

 

31. Efekt předchozího cviku posílíte malou obměnou. Postavte se ke zdi bokem, opřete se o ruku a opačnou nohou kmitejte mírně směrem nahoru. Zvedejte ji asi jen 25cm nad zem. Po dvaceti kmitech se otočte a pokračujte druhou nohou.  

 

Zpět
Internetové obchody Alfa Elchron Internetové obchodyInternetový vyhledávač AHNE katalog Zóna.cz - katalog stránekZDROJ.cz - katalog odkazů Evropský katalogEvropský katalog optimalizace PageRank.cz